Färgsättning på fastigheten

Här hittar ni delar av plan och bygglagen med tanke på vad som kom upp på årsmötet.

Enligt 3 kap 1 och 10 §§ i Plan- och bygglagen

1 § Byggnader skall placeras och utformas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen. Byggnader skall ha en yttre form och färg som är estetiskt tilltalande, lämplig för byggnaderna som sådana och som ger en god helhetsverkan. Lag (1998:805).

10 § Ändringar av en byggnad skall utföras varsamt så att byggnadens karaktärsdrag beaktas och dess byggnadstekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden tas till vara. Lag (1998:805).

Enligt 8 kap 3 och 4a §§ i Plan- och bygglagen

Särskilda bestämmelser för områden med detaljplan

3 § I områden med detaljplan krävs, utöver vad som föreskrivs i 1 och 2 §§, bygglov för att

  1. färga om byggnader eller byta fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial samt för att göra andra ändringar av byggnader som avsevärt påverkar deras yttre utseende,
  2. sätta upp eller väsentligt ändra skyltar eller ljusanordningar, och
  3. uppföra, bygga till eller på annat sätt ändra ekonomibyggnader för jordbruk, skogsbruk eller därmed jämförlig näring.

Särskilda bestämmelser för en- eller tvåbostadshus

4 a § För en- och tvåbostadshus och tillhörande komplementbyggnader inom ett område med detaljplan krävs, trots bestämmelserna i 3 §, inte bygglov för att färga om, byta fasadbeklädnad eller byta taktäckningsmaterial, om åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär. Första stycket gäller inte om kommunen enligt 6 § första stycket 1 a har bestämt att åtgärderna kräver bygglov. Lag (2007:1303).

Hoppas att detta ger svar på frågor om färgsättningen på husen i området, det man kan säga kortfattat är att det inte kräver bygglov för att färga om för en- och tvåbostadshus om åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär. Men eftersom detta är radhus/parhus så bör man helst fortsätta att ha samma färgskala på huskroppar som sitter ihop.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.